18 d’octubre 2007

Arquitectes, urbanistes, enginyers, biòlegs i polítics aposten per millorar la importància que adquireix el verd urbà a les ciutats, el pròxim 23 i 24




El Segon Congrés Europeu Ciutat Verda tindrà lloc al Col•legi d’Arquitectes de Catalunya reunirà experts i professionals dels sectors implicats en fer de les ciutats un espai més amable i habitable.

El Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Sr. Joaquim Llena, inaugurarà a Barcelona el dia 23 d’Octubre, el 2n Congrés Europeu Ciutat Verda, al Col•legi d’Arquitectes de Catalunya.

En el marc d’aquesta trobada també es presentarà el llibre “El Verd Urbà: com i per què” impulsat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i l’entrega de Premis X+Verd al World Trade Center.

Els alcaldes de Girona, Figueres, Mataró i Reus abordaran públicament el tema la planificació estratègica municipal dins la sessió “Ciutat Verda” del dia 24 al matí.


El desenvolupament urbanístic i el creixement econòmic de la construcció han creat nous espais urbans, promocions immobiliàries de tipus residencial, industrial i turístic. A la societat catalana se li presenta el repte de mirar amb atenció com vol que sigui el paisatge dels centres urbans. L’associació Per Més Verd (X+Verd) organitza, amb el suport, entre d’altres entitats, de la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, el Segon Congrés Europeu Ciutat Verda, una trobada interdisciplinar que ha de posar sobre la taula la necessitat de tenir cura el nostre entorn més immediat, en el nostre propi benefici. Serà el pròxim dimarts 23 i dimecres 24 d’octubre a la sala d’Actes del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, Barcelona.

Sectors multidisciplinars parlaran, posaran exemples i debatran sobre els avantatges econòmics, socials i de disseny urbanístic que proporciona la contemplació del verd com a factor de valor per part de les administracions públiques, els actors econòmics i les universitats. Els ciutadans i les persones compromeses amb la creació i sostenibilitat d’entorns urbans més verds plantegen qüestions a qui els organitzadors del Congrés afirmen rotundament: “Construir una ciutat més verda no és un cost sinó una inversió molt rendible”. Aquesta és l’aposta d’organitzadors i conferenciants, que miraran durant aquests dos dies de conscienciar la societat civil i els actors públics i privats dels beneficis econòmics, culturals i socials que té l’existència d’espais verds a les nostres ciutats.

2n Congrés Europeu Ciutat Verda
Les taules rodones seran un dels grans atractiu de la trobada. En una taula rodona diferents perfils professionals (un urbanista, un responsable municipal, un viverista, un paisatgista i el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó) abordaran com compaginar la idea de Ciutat Verda amb l’estalvi d’aigua i el canvi climàtic. En l’altra alcaldes de ciutats intermèdies catalanes (Mataró, Reus, Figueres) aborden el tema de la Ciutat Verda en la planificació estratègica municipal responent a les preguntes dels assistents sobre el valor del paisatge i el verd urbà a les seves localitats i en l’àmbit català.

A nivell teòric, es parlarà sobre el concepte confort urbà de la mà de Salvador Rueda, la relació entre el ciutadà i el verd urbà amb José Antonio Corraliza, mentre Frederic Ximeno abordarà com afecta la innovació i gestió en els espais verds, entre d’altres.

A nivell pràctic amb l’objectiu d’analitzar els casos i saber si responen als paràmetres de: climatologia, sosteniblitat, medi ambient, manteniment i expectatives dels ciutadans, s’analitzaran els casos de Girona, Burgos, i els exemples dels Festivals Alemanys de Jardineria i Paisatgisme, IGA i BUGA. D’aquesta manera, s’analitzarà què representa el verd urbà per aquestes poblacions en termes econòmics, de salut, turístics, ecològics i socials.

El llibre sobre el Verd Urbà i els Premis X+Verd (Per Més Verd)
En el marc del Congrés es portaran a terme també la presentació del llibre “El Verd Urbà: Com i Perquè? Un Manual de Ciutat Verda” impulsat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i coordinat X+Verd (Per Més Verd). Aquesta monografia té com a objectiu donar a conèixer quines són les bases, criteris de creació i manteniment dels espais verds públics perquè decisors polítics i directius impulsin la seva qualitat i perdurabilitat. En aquest acte, s’entregarà i estarà obert a aquelles persones que confirmin la seva assistència. Els autors són: Salvador Rueda (Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona), Antoni Farrero (Àrea Metropolitana de Barcelona), Enric Batlle (Batlle i Roig Arquitectes), José Antonio Corraliza (Universitat Autónoma de Madrid).

D’altra banda, en el marc del sopar es donaran a conèixer els Premis X+Verd (Per Més Verd) 2007 els quals reconeixeran aquelles iniciatives de participació, informació, docents i educatives, obres executades i serveis de manteniment i sistemes de gestió que representin una barreja de bona idea, bona implementació i mereixin un model a exportar. En el mateix marc també es busca difondre els mèrits en la promoció de X+Verd (Per Més Verd) d’una persona, una institució i una ciutat.

L’organització del Congrés Ciutat Verda és una iniciativa de l’Associació X+Verd (Per Més Verd) i compta amb el suport dels departaments de Medi Ambient i Habitatge, de Política Territorial i Obres Públiques, Medi Ambient i d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, a més de la Federació de Municipis de Catalunya, la Xarxa de Municipis de la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa de Catalunya. Cal esmentar també el suport d’ empreses i organitzacions han donat per a la celebració del Congrés: Urbaser, Aparcaments Saba, i el Col•legi d’Arquitectes de Barcelona, entre d’altres empreses com Consorci de la Zona Franca, Breinco Paisatgisme, Stachys, Fomento Construcciones y Contratas, Azahar i Consell de Cambres de la Propietat de Catalunya.