09 de gener 2007

Ciutat Verda: suggereix ...

El concepte Ciutat Verda és la suma d’un descriptor urbà de dimensió i un adjectiu que sovint està relacionat amb sostenibilitat ecologia u plantes. Sovint el resultat esdevé més útil en termes comunicatius que no pas científics o tècnics.

Si configurem una alerta de Google amb el terme Ciutat Verda, Ciudad Verde o Green City ens adonarem que els resultats de búsqueda estan sovint relacionats amb notícies sobre: immobiliàries, semàfors en verd, la ciutat de Vitòria i el reciclatge d’arbres de Nadal. Des de l’Associació tenim l’opinió que cadascú de nosaltres té una noció diferent de Ciutat Verda i diversos elements prioritaris que són claus per al seu desenvolupament. En el nostre cas, entenem que dins el concepte Ciutat Verda qualsevol centre urbà pot esdevenir un nucli amb interès pel paisatge urbà i els elements vegetals que el configuren però també que comporta uns beneficis a nivell turístics, econòmics, mèdics, i de qualitat de vida.

Per posar les bases al concepte Ciutat Verda, la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya va creure oportú editar un monogràfic titulat “El Verd Urbà: Com i Perquè?. Un manual de Ciutat Verda”. En la publicació 4 autors (Salvador Rueda, Antoni Farrero, Enric Batlle, José Antonio Corraliza) que han treballat àmpliament el tema tenen l’objectiu d’explicar les diferents vessants del “Concepte Ciutat Verda” de forma simple, directa i entenedora per a gestors d’espais, centres comercials, hospitalaris o càrrecs públics. D’aquesta manera, pretenem que la importància del verd urbà i la seva gestió sigui palesa en els nivells directius d’empreses i administracions locals. El llibre defineix i parla del concepte del confort urbà, la importància de la gestió dels espais, els conceptes bàsics per als criteris de creació o la percepció del ciutadà. L’objectiu de la Fundació Territori i Paisatge i nostre és poder presentar aquest llibre durant la Setmana del Verd Urbà’07 del 29/05 al 5/06.

Ens agradaria saber:... Què és el primer que et passa pel cap quan sents Ciutat Verda? Què et suggereix i que t'inspira? Les idees recollides aquí poden servir de base per una jornada de treball dins la Setmana del Verd Urbà'07.

03 de gener 2007

Acció local de verd urbà en el marc d'una iniciativa global: la plantació d'un bilió d'abres arreu del món


Campanya de la ONU per a la plantació de 1.000 milions d'abres en el 2007

El programa de Medi Ambient de la ONU (UNEP) ha decidit marcar-se pel 2007 un objectiu modest però també molt ambiciós, la plantació de 1.000 milions d'arbres arreu del món. La iniciativa ha estat impulsada per l'ecologista de Kenia Wangari Maathai, premi Nobel de la Pau el 2004 per combatre la desforestació de la terra en la última dècada. Segons diversos estudis seria recomanable plantar 14.000 milions d'abres l'any durant els pròxims 10 anys per cobrir l'equivalent a dos vegades la superfície d'Espanya.

Des de X+Verd animem a sumar-se a aquesta iniciativa en el marc de la Setmana del Verd Urbà que es coordinarà arreu de Catalunya del 29 de maig al 5 de juny. La campanya un bilió d'abres anima a plantar arbres o boscos en 4 àrees: boscos naturals degradats, paisatges rurals i masies, plantacions gestionades de forma sostenible i finalment l'àmbit que ocupa a l'associació per l'integració del verd, els centres urbans. A través de la pàgina www.unep.org/biliontreecampaign, l'organisme internacional invita a particulars, organitzacions, empreses i administracions a sumar-se a la iniciativa. A través de la web s'especifica els arbres que es plantaran, l'especie - es recomanen autòctones adaptades al medi-, on i quan. Després de cumplir la promesa; la UNEP verificarà que les plantes sobreviuen.

Voleu participar a la Setmana del Verd Urbà del 29-05 al 5-06 (Dia mundial dedicat al medi ambient) a través de la iniciativa un bilió d'arbres de la ONU?