30 de març 2007

Empresaris de Renfe plantaran 1.000 arbres a Cercedilla (Madrid) en el marc d’un projecte conjunt amb WWF/Adena


Un centenar d’empleats de Renfe i els seus fills planten un total de 1.000 arbres y arbustos per contribuir a la recuperació del roureda de montaña a la serra de Guadarrama.

Aquesta iniciativa forma part d’un projecte que Renfe porta a terme en col·laboració amb WWF/Adena desde gener de 2006, amb l’objectiu de restaurar els boscos autòctons. Gràcies a la iniciativa s’han introduït 8.000 unitats d’espècies als rius de Guadiana, el riu d’Algodor i la Serra de Guadarrama.

La intencionalitat en la responsabilitat social de l’empresa en l’àmbit periurbà de Madrid queda palesa en aquesta notícia. En canvi, no queda tant palès en l’ambit urbà. Malgrat tot Adif, intenta millorar amb les vies verdes la seva imatge de preocupació pel paisatge.

El model viari i ferroviari té moltes oportunitats per millorar la qualitat del paisatge que l’envolta mitjançant la vegetació per aïllar del seu impacte acústic i també visual. Hem de ser capaços de mostrar-les i convèncer perquè siguin utilitzades.

29 de març 2007

China tindrà el primer parc subterrani, amb arbres i gespa en el subsòl. És aquesta la solució al dèficit de zones verdes?

Les autoritats de la metropoli China de Shanghai, ciutat amb gran dèficit de zones verdes, construiran sota terra un parc amb gespa, arbres i flors al que es portarà llum solar a través de fibra òptica, va informar la premsa estatal.

El desenvolupament econòmic de Shanghai i el furor constructiu fan que el sol de la ciutat sigui un dels més cars del país. Això fa que les zones verdes desapareixin poc a poc. Pequin en canvi, ha estat capaç de mantenir una vintena de parcs en el seu casc urbà.

El parc s’inauguarà l’any 2010 en el marc de l’exposició Universal i es troba dissenyat per l’Institut de Desenvolupament de l’Espai Urbà.
“Semblarà un parc normal”, va explicar Shu Yu, un dels responsables del projecte. S’acolliràn sobretot plantes d’interior, encara que els arquitectes volen que l’espai sigui similar a un bosc. Encara es desconeix l’emplaçament del projecte. Probablement serà un local ja existent intrincat en el subsol shanghainès.

El dèficit de zones verdes ha de ser abordat per la societat, els mitjans de comunicació i les autoritats responsables. L’enginy hauria de donar-se en la promoció i foment d’estratègies per evitar la seva desaparició, en comptes de pensar en solucions contra-natura.

Arbres artificials contra el canvi climàtic? Per què no impulsem la millor la valoració dels naturals?


Klaus Lackner, físic de la Universitat de Columbia (EEUU) ha inventat el 1r arbre artificial dissenyat per aspirar diòxid de carboni de l’aire, igual que fan les plantes durant la Fotosíntesis.

Aquest arbre s’ha creat amb la finalitat de netejar l’atmosfera i participar en la lluita contra el canvi climàtic i el calentament global del planeta. L’invent podria arribar a extreure 90.000 tones de diòxid de carboni cada any, l’equivalent a les emissions de 20.000 cotxes. L’arbre sintètic actua com un filtre emmagatzemant el diòxid de carboni en el seu interior. En un determinat moment el dipòsit estaria ple i s’hauria de substituir. En aquesta situació,
al dipòsit s’hauria d’afegir magnesi perquè es retingués el carbó de forma permanent i segura. El científic nordamericà creu que aquesta pot ser la solució fins que la ciència no trobi fonts d’energia que no utilitzin carboni.

Amb el Congrés i Premis Ciutat Verda: els viveristes, jardiners i empreses de contractació d’espais naturals i professionals del sector tenen l’oportunitat de millorar la valoració dels arbres que ja es troben el els centres urbans i també d'altres que es poden plantar amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire que es respira. D’altra banda, Fires com l’SPV a Girona 20, 21 i 22 de setembre de 2007 tenen l’oportunitat de mostrar les diferents qualitats de material vegetal , tenint en compte el moment climàtic en el qual ens trobem. Més informació: Arboretum de Girona

19 de març 2007

Opinions sobre la fotografia de la Portada "El Verd Urbà: Com i Perquè? Un manual de Ciutat Verda"

Com sabeu conjuntament amb la Fundació Territori i Paisatge i X+Verd estem coordinant el monogràfic sobre Ciutat Verda titulat El Verd Urbà: Com i Perquè?.

Ens agradaria que ens donéssiu la vostra opinió sobre quina seria la millor imatge per la portada del llibre. En aquest link http://www.ciutatverda.org/galeria_fotografica trobareu una pre-selecció de 20 del professor titular de Jardineria i Paisatgisme, Xavier Fàbregas de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (ESAB) UPC.

Ja veureu que són fantàstiques, evidentment no es redueix tot a la gespa que és la imatge més comuna, sinó que també hi ha ombra, arbustos, diferents estacions de l'any, etc.

Moltes gràcies per la vostra participació! Podeu fer els vostres comentaris, aquí....tot seguit.