31 de maig 2007

Setmana del Verd Urbà'07 i Premis X+Verd (Per Més Verd) en marxa

La coordinació d'activitats del 4 al 9 de juny sobre el verd urbà arreu de Catalunya durant la Setmana ja és una realitat!.

X+Verd (Per Més Verd) ha convidat ajuntaments, entitats ciutadanes, escoles, empreses i totes aquelles persones que s'hi vulguin sumar, a involucrar-se a la Setmana del Verd Urbà'07. L'objectiu és la implicació i sensibilització ambiental sobre els espais verds, arbres i vegetació que es troben integrats en el centre urbà com a part funcional d'aquest.

Entre els participants destaquen: Associació de Professionals dels Espais Verds(APEVC), Associació de Viveristes de Barcelona, Ajuntament de Barcelona. Parcs i Jardins, Dept. Agricultura i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Terrassa, Ajuntament de Vilassar de Mar, etc.

La 1a edició està plena d'iniciatives de tipus general i de lleure, divulgatiu i acadèmic o bé professional.

- Es pot començar el dilluns per fer un passeig pel mar de flors de vilassar de mar.
- Continuar el dimarts amb un passeig matinal per un parc forestal fins a un jardí de roses (Bcn) i a la tarda anar al cinema a Terrassa a veure la pel·lícula "Una verdad incómoda".
- Dimecres us proposem assistir al curs sobre els falcons i les orenetes a la ciutat de Barcelona i havent dinat arribar-vos fins al maresme per visitar VIRIDALIA'07 les jornades de portes obertes de planta ornamental dels diferents vivers.
- Dijous seria bo que tècnics municipals i jardiners d'arreu de catalunya assistissin a la xerrada debat sobre les Palmeres, el Morrut i altres plagues organitzat per l'APEVC i el Departament d'Agricultura. També hi ha el segon visionat d'una pel·lícula i fòrum titulat "el camí de l'extinció".
- Divendres Diferents escoles es proposen conèixer el Laberint d'Horta, la vegetació del Parc de l'Oreneta, entre d'altres. Més informació:Parcs i Jardins de Barcelona i Centre de Recursos Barcelona Sostenible. Agenda 21
- Dissabte per acabar bé, us animem a anar en bicicleta pels espais verds, més concretament, pels parcs del litoral barceloní.

Veure les activitats de la Setmana a www.ciutatverda.org

D'altra banda, ja està a la vostra disposició més informació sobre els Premis X+Verd. De ben segur que teniu molts projectes acabats amb èxit els quals representen el valor del verd!
D'altra banda ja us podeu inscriure al Congrés Ciutat Verda els pròxims 23 i 24 d'octubre a Barcelona.

29 de maig 2007

Els 100 arbres més impressionants d'Espanya

Des del pròxim dimecres 30 de maig es podrà adquirir gratuïtament la guia d'arbres de l'obra Social de Caixa Madrid.

La publicació intenta ser un referent pels amants de la natura i el turisme que poden emprendre 100 trajectes diferents per observar 100 arbres autònoctons, de diferents edats, formes i espècies.

Els autors d'aquesta guia completa són Susana Domínguez-Lerena i Ezequiel Martínez. Una guia que segons els seus autors és "el germà petit del llibre Árboles, leyendas vivas" editat fa dos anys per Obra Social de Caixa Madrid i que va néixer d'un projecte de localització, estudi i protecció. A més a més dels dos autors en el projecte han participat més de 1.000 col·laboradors que han visitat tots els racons d'espanya busant arbres singulars i les seves històries. En total estem parlant de 3.520 especies i 15.000 fotografies.

Entre les dades tècniques trobem: ubicació, localitat, província, paratge, coordenades, latitud, localitat, província, altitud, mesures, edat, etc. Així com si es troba en una finca pública o privada. En el mateix marc, s'ofereixen dades turístiques i gastronomiques sobre el lloc, les festes i fires artesanals que es poden visitar durant l'excursió.

18 de maig 2007

Verd Urbà i les Campanyes Electorals Municipals

En les últimes setmanes hem vist com la reforma del Paseo del Prado s'ha convertit en un tema calent de la Campanya electoral per l'Alcaldia de Madrid.
En canvi, a Catalunya han captat més l'atenció dels mitjans de comunicació temes com: la immigració. Aconseguirem que el tema del verd urbà entri en l'agenda política i l'opinió pública d'aquest país? Aquest és l'objectiu de X+Verd.



La reforma del Paseo Prado-Recoletos ha motivat que a més a més de grups ecologistes i ciutadans individuals, i personatges coneguts com és el cas de "Tita Cervera" s'alcin en contra de la tala d'arbres de "gran format" que en molts casos superen els 100 anys, formant un dels bulevards arbrats més importants d'europa.

Cal recordar que s'ha format una plataforma en defensa de dit indret que s'anomena: PLATAFORMA SOS PASEO DEL PRADO i està formada per:

A PIE
AMIGOS DE LA TIERRA
AAVV COLONIA MANZANARES
AAVV DE ALUCHE
AVV DE CARABANCHEL ALTO – PLATAFORMA PAU DE CARABANCHEL
AVV EL ORGANILLO DE CHAMBERÍ
AVV LA FLOR (BARRIO DEL PILAR)
AVV MADRID LLORA (VIRGEN DEL PUERTO)
AVV PUERTA EL RETIRO
AVV SAAVEDRA FAJARDO
AVV VALLE INCLÁN (PROSPERIDAD)
AVV Y COMERCIANTES DEL EJE PEATONAL Pº. DEL PRADO, HUERTAS, PLAZA DE ORIENTE, ASOCIACIÓN GENERAL DE CONSUMIDORES UNIÓN DE COOPERATIVAS DE CONSUMIDORES DE MADRID, ASOCIACIÓN INDEPENDIENTE DE PREJUBILADOS DEL SECTOR FINANCIERO-JUBIQUÉ?,
ASOCIACIÓN DE PREJUBILADOS,
JUBILADOS Y PENSIONISTAS DE MCA-UGT,
CC.OO-MADRID
CGT
CLUB DE DEBATES URBANOS
CONFEDERACIÓN DE CONSUMIDORES Y USUARIOS DE MADRID (CECU-MADRID)
COORDINADORA DE AAVV DE VALLECAS
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN
FEDERACIÓN REGIONAL DE ENSEÑANZA–CC.OO.
IZQUIERDA CASTELLANA
IZQUIERDA UNIDA COMUNIDAD DE MADRID GRUPO MUNICIPAL IU
JARDINEROS DE CC.OO. DE AYUNTAMIENTO DE MADRID,
JÓVENES VERDES
JUVENTUDES SOCIALISTAS DE MADRID
LOS VERDES
MADRID CAMINA,
NO NOS RESIGNAMOS,
PARTIDO SOCIALISTA DE MADRID-GRUPO MUNICIPAL SOCIALISTA
PEDALIBRE
PLATAFORMA AFECTADOS NUDO SUR
PLATAFORMA DE COLECTIVOS DE ARQUEOLOGÍA,
PLATAFORMA DE VECINOS PLAZA ELÍPTICA,
PLATAFORMA NO A LA TALA,
PLATAFORMA PARQUE EUGENIA DE MONTIJO,
PLATAFORMA POR LA RECUPERACIÓN DE LA CUENCA BAJA DEL MANZANARES,
PLATAFORMA SALVEMOS LA CASA DE CAMPO,
PLATAFORMA VECINAL ANTONIO LÓPEZ-PUENTE DE PRAGA,
PLATAFORMA VECINAL AVDA. MANZANARES-ERMITA,
PLATAFORMA VECINAL BARRIO CASA DE CAMPO,
RED PROSPERIDAD,
SOLIDARIDAD OBRERA,
SOS ÁRBOLES DE MADRID,
TREPA (TRABAJADORES ESPECIALIZADOS EN PODA Y ARBORICULTURA),
UGT-MADRID,
UNIÓN DE CONSUMIDORES DE LA C. DE MADRID-UCE,
UNIÓN DE CONSUMIDORES Y USUARIOS DE MADRID-UNCUMA,
UNIÓN DE JUBILADOS Y PENSIONISTAS UGT-MADRID,
UJCE (UNIÓN DE JUVENTUDES COMUNISTAS DE ESPAÑA).

D'altra banda, sovint succeeix (per part d'alguns Ajuntaments aprofitant una operació urbanística) que es vol donar més diversitat en les espècies que cohabiten en l'entramat urbà de les ciutats afavorint la plantació de nous arbres. De tota manera, la informació i coneixement d'aquests temes per part de la majoria de la població és nul·la o insuficient.

Dóna la impressió que la gent no està d'acord amb: perdre els beneficis que reporten els arbres de gran format, la seva ombra, confortabilitat, etc. i per aquesta raó es manifesten. Més enllà de: l'estima per uns éssers vius... es mostra un descontentament amb el que comunment es coneix com arbres de pals d'escombra als quals molts viveristes, empreses constructores i polítics ens tenen acostumats.

15 de maig 2007

Participació Ciutadana en temes de Paisatge

El pròxim dia 1 de juny es portarà a terme a Girona el seminari: "Processos de participació ciutadana en l'ordenació del paisatge". La idea està promoguda pel Departament d'Interior Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l'Observatori del Paisatge. L'aforament està limitat a 100 assistents i ja en són més de 80 que s'han inscrit. És a dir, si us interessa. Afanyeu-vos!

Cada vegada més el tema del paisatge adquireix més importància entre els actors que intervenen en el seu disseny, planificació i execució, així com en l'interès general de la població.

El verd urbà esdevé un tema clau que en molts llocs és (i pot arribar a ser)abordat per les consultes ciutadanes relacionades amb l'urbanisme.

Volem o no volem: una ciutat verda, habitable i sostenible, amb un equilibri entre la construcció i l'espai no construït? La consulta està oberta, encara que aquest tema no estigui del tot present en la campanya electoral municipal.

14 de maig 2007

Jardí de les Percepcions al Parc de Vallparadís (Terrassa)

Es presenta i s'obre al públic amb activitats i espectacles diversos, el nou tram sud del Parc de Vallparadís (Terrassa).
La nova àrea comprèn des del Pont del Gall fins al carrer Navas de Tolosa.
En aquest espai hi podem trobar: una zona hortícola (d'horts urbans), una col·lecció de bambús única a l'estat espanyol, una passarel·la que uneix els barris de Can Palet i s. XX i una nova zona de concerts amb un escenari cobert a més a més de zones de jocs infantils i nous accessos.
Però la innovació d'aquest nou espai és el Jardí de les Percepcions, un museu interactiu pensat per ubicar-se a l'aire lliure. L'objectiu de les activitats són que tant nens com adults puguin mirar, jugar i experimentar amb els principis bàsics de les diferents ciències: física, meteorologia, o l'òptica. Aquesta és una iniciativa única a Europa, format per una vintena d'elements interactius. Entre d'altres podem trobar:
- Bosc de Materials
- Tres pèndols
- Miralls amòrfics i antigravitatoris
- Camí dels sentits
- Bosc de les olors
Més informació:

11 de maig 2007

Consultori per millorar el coneixement sobre les plantes

Cada últim diumenge de cada mes, el Jardí Botànic instal·la una parada per atendre espècies malaltes, de deu del matí a dues del migdia. Les visites són gratuïtes a càrrec de dos biòlegs.

Els principals problemes són un excés de reg i una falta d'adob, tot i que també per col·locar-les en llocs on s'exposen a corrents d'aire, cosa que les perjudica.

A països com Gran Bretanya i els EUA, aquests tipus de serveis són habituals les consultes sobre jardineria de pagament. Aquí no hi ha precedents i funciona de forma gratuïta. A més a més del "xiringuito" els amants de les plantes disposen de la web www.jardicultura.com on el Doctorplant respon a qualsevol qüestió relacionada amb la salut vegetal.

El Valor del Verd: Consultori per millorar el coneixement sobre les plantes

El Valor del Verd: Consultori per millorar el coneixement sobre les plantes

http://www.jardibotanic.bcn.cat/

10 de maig 2007

Revalorització del roser al Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona 07



La setena edició del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona celebrat els dies 4, 5 i 6 de maig, torna a donar color i protagonisme al Roserar del Parc Cervantes. Hi han participat 17 obtentors procedents de 10 països (entre ells França i Anglaterra que encapçalen el rànking amb, seguits de Espanya i els EUA, així com: Bèlgica, Dinamarca, Itàlia, Irlanda i Irlanda del Nord).

Es concedeixen 9 guardons:
- Premi especial "Barcelona" al roser més puntuat
- Premi al millor roser trepador
- Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora
- Premi al millor roser floribunda-poliantha
- Premi al millor roser miniatura-entapissant
- Premi al millor roser paisatgístic
- Premi de l’Asociación Española de la Rosa a la millor flor
- Premi de l'Associació d'Amics dels Jardins a la millor fragància
- Premi especial de la gent gran

Aquí teniu el poster dels guanyadors/es

Barcelona any rere any augmenta i es guanya el reconeixement i el prestigi dels especialistes en en circuit internacional de Roses, juntament amb Paris i Roma.

El Concurs esdevé un motiu de pes, per organitzar paral·lelament una convocatòria per a pintors/es, tast de cuina amb pètals de rosa, activitats dirigides als centres educatius i diverses demostracions florals. Des de X+Verd volem felicitar als organitzadors d'aquesta festa floral que activa els sentits visuals i olfactius a les ciutats, de la mateixa manera que revaloritza el paper del roser en els jardins actuals.

09 de maig 2007

Tree-nation comunitat virtual contra el canvi climàtic


La proposta d'aquesta comunitat és crear un parc en forma de cor al desert del Sàhara.

"Un Planteta, un cor, vuit milions d'arbres" és el lema triat per Tree-nation en aquesta iniciativa que té finalitats de tipus medioambiental, tipus humanitari, així com de benestar per la comunitats locals en relació a l'educació i l'agricultura. Un altre aspecte a destacar és la prevenció de la desertificació.

Per la consecució dels objectius a través de la pàgina web persones de tot el món, poden comprar un arbre, elegir-ne l'espècie i la ubicació de la plantació. El preu va des dels 10 als 75 euros. Posteriorment poden seguir el desenvolupament de la planta a través de GPS, mapes i fotografies.

La iniciativa es porta a terme al Níger, un dels països més pobres del planeta, de les quals 2/3 parts formen part del desert del Sàhara. Tree-Nation assegura que és possible el creixement d'abres a la zona, degut als dipòsits d'aigua subterrània.

El projecte, és ambiciós i va unit a l'estratègia de la iniciativa de la UNEP (United Nations Enviroment Programme) que busca plantar un bilió d'abres durant el 2007, "plantar pel planeta"
El proyecto, como se dijo antes es ambicioso, pero es sólo uno entre los que se unieron a la iniciativa de la UNEP ( United Nations Environment Programme) que busca plantar un billón de árboles alrededor del mundo durante el 2007. La idea es ayudar a revertir los daños causados a la Tierra por el hombre. La propuesta es simple: plantar por el planeta.

08 de maig 2007

Bicicletes que canvien el paisatge urbà


Els ciutadans de Lyon entre d'altres ciutats recorren cada dia kilometren en les biciletes del servei públic de lloguer. En aquesta ciutat francesa es considera que en els últims dos anys de funcionament del ciclocity, la ciutat francesa ha aconseguit reduir un 10% el seu grau de contaminació. L'experiència ha tingut un alt grau d'acceptació social com a mitjà massiu de transport públic. 55.000 persones quasi el 10% de la població estan abonades al servei. Lyon disposa de 2.500 bicicletes i 239 estacions operatives en una ciutat on la xarxa de carrils bici es troba en augment.

Una enquesta realitzada per la concesionaria JCDecaux el novembre de 2006 confirma que la comunitat universitaria de lyó aporta el major nombre d'estudiants (130.000, 33%) seguit dels executius i funcionaris (30%), treballadors en general (20%) i empresaris (10%).

Ciutats com Sevilla (Ciclocity) i Barcelona (Bicing), entre d'altres s'han unit a la iniciativa per canviar el seu paisatge urbà, reduint la presència de vehicles motoritzats.

04 de maig 2007

La Tina vol que la seva ciutat sigui verda


Us volem informar d'una eina didàctica que ha promogut el servei de publicacions de les nacions unides.
Es tracta del llibre: "Tina y la Ciudad Verde" escrit en anglès, francès i castellà.
Si el voleu comprar pels vostres fills només val 8 euros i es tracta d'una excel·lent iniciativa per despertar de l'interès de pares, alumnes i docents.
La Tina amb l'ajuda de la seva àvia, i els seus amics té l'objectiu que la seva ciutat sigui verda.

Comprar

02 de maig 2007

Fotografia i Paisatgisme fusionats en una videoinstalació

Fins el pròxim 15 de maig podeu gaudir a la Sala Espai d´Art de La Llotgeta (Plaza del Mercado, 4. 46002 València) d'una videoinstal·lació molt especial.

En entrar a la sala el visitant es troba amb una imponent caixa-habitació de parets de totxanes de tres metres d'altura i sòl de terra: un anti-jardí, buit de més contingut que la presència de l'espectador. Després d'uns instants, una de les parets comença a desaparèixer deixant veure el que hi ha al darrera: una parcel·la de bosc mediterrani. Les imatges van acompanyades de textos que ajuden a contextualitzar l'obra reflexionant sobre el paper de l'home respecte al medi ambient o la relació històrica, actual de l'art contemporani amb la naturalesa i el paisatge.